Značenje agnostika

Što je Agnostic:

Kao agnostici definiramo ono što pripada ili u odnosu na agnosticizam, odnosno filozofski stav prema kojemu je svo znanje o božanskom ili o onome što nadilazi naše zemaljsko iskustvo nedostupno ljudskom razumijevanju. Onaj tko ispovijeda agnosticizam također se smatra agnostikom.

Za sljedbenike agnostičke misli beskorisno je razmatrati pitanja filozofske prirode koja su povezana s neopipljivim stvarnostima, koja su izvan našeg razumijevanja, budući da ljudski razum prema njima nije sposoban pristupiti određenom znanju o biti Boga ili racionalno potkrijepiti njegovo postojanje.

Riječ, kao takva, potječe od grčke riječi ἄγνωστος (ágnostos), što znači 'nepoznato', 'nepoznato'.

Agnostici i ateisti

Između toga što si agnostik i što si ateist postoji temeljna razlika koja se odnosi na shvaćanje koje jedno i drugo imaju o prirodi božanstva: agnostik, unatoč tome što ne može potvrditi postojanje Boga, smatra da mu to znanje izmiče u bit, tako da niti on to ne može poreći; ateist, s druge strane, glatko niječe postojanje Boga i bilo kojeg oblika božanstva ili višeg entiteta koji nadilazi materiju.

Vidi također Ateizam

Teistički i ateistički agnostik

Agnostik može biti teist ili ateist. U tom smislu, teist je onaj koji, unatoč tome što nema razinu razumijevanja koja bi mu omogućila da provjeri postoji li Bog, vjeruje u njegovo postojanje ili priznaje mogućnost da on postoji. S druge strane, ateistički agnostik je onaj koji, iako također priznaje da nema nikakvo znanje koje mu omogućuje da dokaže nepostojanje Boga, skeptičan je prema mogućnosti svog postojanja i odbacuje ga.

Agnostik i gnostik

Agnostik i gnostik suprotne su strane medalje. Dok gnostik, sljedbenik gnosticizma, smatra da se spoznaji božanskih stvari može pristupiti putem intuicije, agnostik je prilično nepovjerljiv u vezi s tim, iako je svjestan da njegova sposobnost razumijevanja božanskog ne podrazumijeva nužno njegovo nepostojanje.

Oznake:  Izrazi-Na-Engleski Tehnologija-E-Inovacija Znanost