Karakteristike modernizma

Modernizam je općenito umjetnički i književni pokret koji aludira na ukus za novinu i udaljavanje od umjetničkih prijedloga iz prošlosti, koji se smatraju nazadnim.

U književnosti je modernizam imao među svojim najvećim predstavnicima nikaragvanski pjesnik Rubén Darío, koji je objavljivanjem svoje pjesme Plava, 1888. postavio je temelje za ono što bi se smatralo novim umjetničkim trendom.

Što se tiče plastične umjetnosti i arhitekture, modernizam je bio jedno od imena po kojima se Art nouveau (Francuska), tzv Sloboda (Ujedinjene države), Moderan stil (Engleska), Floreale (Italija) i Sezession (Austrija).

Obilježja modernizma u književnosti

Modernizam je književni pokret koji se pojavio u Latinskoj Americi krajem 19. stoljeća i produžio do drugog desetljeća 20. stoljeća, kao odgovor na rastuću potrebu za nametanjem novih estetskih obrazaca u području poezije.

Bitne značajke modernizma definirane su novim književnim strukturama i distanciranjem od tradicionalnog.

Puknuće s postojećim strujama

Modernizam prekida s parametrima nametnutim realizmom i drugim strujama iz prošlosti. S druge strane, oslanja se na postromantizam i francuski simbolizam koji uzdižu potragu za novom glazbenošću u poeziji.

Bijeg od stvarnosti

U modernizmu autori smatraju da mogu slobodno tumačiti pojmove vremena i prostora, odbacujući konvencije prevladavajućih struja.

Istražujući egzotiku

Ponovno se otkriva bogatstvo indijske, azijske i latinoameričke kulture s izričitim divljenjem prema drevnim civilizacijama. Ova se karakteristika izražava i u korištenju mitologije ovih kultura.

Nikaragvanski pjesnik Rubén Darío (1867.-1916.), Koji se smatra pionirom modernizma, napisao je u svom djelu Granične riječi:

Intiman karakter

Autori ili stvaratelji izražavaju svoja najdublja osjećanja kroz svoja djela. U književnosti je dopušteno govoriti o više tema s ljudskim podrijetlom.

Suprotstavljanje vulgarnom

Za modernizam, buržoazija je sinonim za loš ukus. Da bi se istaknuo, može se pohvaliti bogatstvom leksikona, koje karakterizira uporaba latinizma, galicizma i helenizma.

Upotreba slobodnog stiha

U poeziji je modernizam ostavio iza sebe klasične rime i metriku te promicao slobodni stih.

Primjer za to možemo pronaći u pjesmi Noć, kolumbijskog autora Joséa Asuncióna Silve (1865.-1896.):

Obilježja modernizma u umjetnosti

Načela književnog modernizma također su imala utjecaj na umjetnost. Arhitektura, slikarstvo i primijenjena umjetnost bili su pod snažnim utjecajem potrage za novim estetskim kanonima koji su predstavljali inovaciju nasuprot trenutnim trendovima u to doba, poput historicističke umjetnosti i impresionizma.

Ovo su neke izvanredne značajke.

Uzvišenost prirode

Mäda Primavesiod Gustava Klimta

Flora i fauna vrlo su prisutni u modernističkoj struji kao odgovor na industrijsku revoluciju, u kojoj strojevi i mehanički procesi dominiraju svakodnevnim životom.

Gustav Klimt (1862-1918), Alfons Mucha (1860-1939) i Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901) neki su od najistaknutijih slikara u modernističkom pokretu.

Korištenje novih materijala

Stepenice u stilu secesije ili modernizma.

Tehnološki napredak koji je sa sobom donijela industrijska revolucija omogućio je umjetničkom modernizmu da istraži nove mogućnosti s novim materijalima ili čija se upotreba ranije nije razmatrala u umjetnosti. Otporni materijali, inovativni oblici, posebno karakteriziraju modernističku arhitekturu i primijenjenu umjetnost.

Asimetrična dominacija

Casa Milà, koju je dizajnirao Antoni Gaudí, u Barceloni, Španjolska.

U arhitekturi i dizajnu asimetrija se koristi za prekid s tradicionalnim uzorcima. Osim toga, nameće se uporaba krivulja i stilizacija oblika.

Katalonski arhitekt Antoni Gaudí (1852-1926) bio je jedan od najvećih predstavnika modernizma u arhitekturi. Casa Milà, Casa Batllò i hram iscjepljenja La Sagrada Familia neka su od njegovih najemlegantnijih djela.

Oznake:  Općenito Izreke I Poslovice Znanost