Značenje kognitivnog

Što je kognitivno:

Kognitivni se odnosi na procese kroz koje su pojedinci sposobni stvarati i usvajati znanje. Spoznajni je riječ koja potječe od latinskog Znam y znači "znati".

U psihologiji se izraz kognitivni koristi za spominjanje ljudskih sposobnosti koje omogućuju razvoj znanja putem osjetila, iskustava, tumačenja i asocijacija koje pojedinci čine o informacijama koje već posjeduju.

Kad se znanje stvori, ljudi nastavljaju povezivati ​​različite informacije, jezike i intuiciju koja ih motivira da stalno formuliraju nova znanja. To je urođeni proces koji nastoji zadovoljiti određene ljudske potrebe.

Stoga se, kad se govori o kognitivnom razmišljanju, misli na odnose i tumačenja pojedinaca o onome što promatraju i percipiraju s obzirom na objekt ili iskustvo, čiji rezultat generira odgovor.

To je moguće jer ljudska bića u misaonom procesu kombiniraju najveći skup sposobnosti koje dovode do procesa razvoja znanja.

Postoje teorije o tome kako analizirati i protumačiti sve što je povezano s kognitivnim predloženim od strane različitih istraživača, među kojima su i Jean Piaget i Lev Vygotski.

Vidi također Kognitivna i psihologija.

Kognitivni razvoj

Kognitivni razvoj shvaća se kao skup intelektualnih procesa generiranih ljudskom voljom i sposobnošću traženja odgovora na razne nepoznanice koje ograničavaju mogućnost razumijevanja konteksta koji nas okružuje.

Na temelju Piagetovog istraživanja, kognitivni razvoj počinje u djetinjstvu kada djeca nastoje, na različite načine, razumjeti i prilagoditi se svemu što ih okružuje i što im je nepoznato.Taj se razvoj odvija u četiri faze koje se nazivaju:

Senzorno -motorički: javlja se od rođenja do dvije godine života. U ovoj fazi dijete razvija svoje učenje putem osjetila i prikaza koje stvara u svom sjećanju na predmete i situacije.

Predoperacijski: obuhvaća fazu od dvije do sedam godina, kada dijete već može tumačiti određene simbole i reakcije, počinje uzimati u obzir svoju okolinu i razvija jezik. Počinje razvoj logičkih misli.

Specifično operativno: razvija se u dobi od sedam do dvanaest godina. Karakterizira ga uglavnom sposobnost apstraktnog i moralnog zaključivanja, putem logike, u konkretnim situacijama.

Formalno operativno: u rasponu od jedanaest do petnaest godina. Pojedinac pokreće intelektualni razvoj putem osjetila, formulira koncepte i rješava probleme. U ovoj se fazi povećavaju ljudski odnosi i formira se osobni identitet.

Stoga je kognitivni razvoj postupan kako bi se postigla mentalna ravnoteža koja omogućuje potpuni razvoj pojedinca.

Vidi također Kognitivna paradigma.

Kognitivno učenje

Kognitivno učenje je proces kroz koji informacije prolaze kroz kognitivni sustav pojedinca, odnosno zaključuju, obrađuju informacije i stvaraju odgovor.

Kognitivno učenje doživljava različite emocije i koristi različite alate koji promiču kognitivni razvoj kroz koje generiraju nove načine razumijevanja i analize novih znanja.

Oznake:  Religija I Duhovnost Izreke I Poslovice Općenito