Značenje Corpus Christi

Što je Corpus Christi:

Tijelovo, što na latinskom znači 'Kristovo tijelo', blagdan je Katoličke crkve kojim se slavi Kristova prisutnost u euharistiji.

Svrha je ove svetkovine prisjetiti se uspostave euharistije koja se dogodila na Veliki četvrtak, za vrijeme Posljednje večere, kada je Isus Krist pretvorio kruh i vino u svoje tijelo i krv, te pozvao apostole da s njim razgovaraju.

Tijelovo se tako slavi šezdeset dana nakon Uskrsne nedjelje, u četvrtak nakon svetkovine Presvetog Trojstva, koja se održava u nedjelju nakon Duhova.

Dakle, blagdan Tijelova je četvrtak koji slijedi nakon devete nedjelje nakon prvog punog mjeseca u proljeće na sjevernoj hemisferi, te u jesen na jugu.

Kao takvo, slavljenje Tijelova uključuje procesije na ulicama i javnim mjestima na kojima je izloženo Kristovo tijelo i koje prati mnoštvo vjernika.

Praznik je vrlo relevantan u zemljama kao što su Panama, Španjolska, Čile, Peru, Venezuela, Kolumbija i Ekvador. U nekima se čak smatra i praznikom.

Podrijetlo i povijest Tijelova

Proslava je nastala tijekom srednjeg vijeka, kada je časna sestra Juliana de Cornillon počela promicati ideju slavljenja blagdana kojim se odala počast tijelu i krvi Isusa Krista prisutnom u Euharistiji.

Tako se prva proslava Tijelova dogodila 1246. godine u gradu Liegeu, u današnjoj Belgiji.

Također se priča da se 1263. godine, dok je svećenik slavio misu u crkvi u gradu Bolsena, u Italiji, dogodilo da je, kad je izgovorio riječi posvećenja, krv počela teći iz hostije.

Ovaj događaj, poznat u katoličkoj zajednici kao "čudo od Bolsene", percipiran je kao sveti događaj i na kraju je ojačao slavlje Tijelova.

Godine 1264. papa Urban IV konačno je ustanovio blagdan Tijelova u buli Transiturus hoc svijet 11. kolovoza.

Oznake:  Općenito Religija I Duhovnost Izreke I Poslovice