Značenje EBITDA -e

Što je EBITDA:

EBITDA je financijski pokazatelj. Njegovo ime dolazi od akronima na engleskom od Zarada prije kamata, poreza, amortizacije i amortizacije, čiji prijevod znači "beneficije prije kamata, poreza, amortizacije i amortizacije" tvrtke.

EBITDA je jedan od najpoznatijih financijskih pokazatelja i koristi se za analizu profitabilnosti tvrtke kako bi se dobila približna mjera njenog poslovanja. Odnosno, imati pravo znanje o tome što se u poslu dobiva ili gubi.

Stoga se EBITDA primjenjuje za mjerenje sposobnosti poduzeća da ostvaruje profit iz proizvodne djelatnosti ne uzimajući u obzir sve troškove u svojim izračunima.

Stoga rezultat pokazatelja može pokazati veliki broj, ali to ne znači da je pozitivan, budući da se od tog konačnog broja mora oduzeti isplata dugova.

Izračun se vrši na jednostavan način i iz konačnog rezultata proizvodnje tvrtke, ne uzimajući u obzir troškove kamata, poreza ili amortizacije.

To se događa zato što se kamatne stope razlikuju ovisno o postotku kamate koji je na snazi ​​u određenom razdoblju i prema subjektu kojem se mora platiti.

Važno je napomenuti da se rezultat ovog pokazatelja ne smije miješati s novčanim tokom. Ako se napravi ova pogreška, može se ozbiljno utjecati na ekonomsku čvrstoću poduzeća.

Prednosti EBITDA -e

Primjena pokazatelja EBITDAN generira niz prednosti zahvaljujući informacijama dobivenim iz navedene analize, među njima su:

  • Mogućnost saznanja o stvarnom toku novca koja je dostupna tvrtki za kasnije preuzimanje otplate duga i
  • uspoređivati ​​povijest tvrtke tijekom njenog poslovanja, pa čak i s drugima na istom području.

Formula EBITDA

Sada je za izračun EBITDA -e potrebno primijeniti sljedeću formulu:

EBITDA = prihod - troškovi prodane robe - opći administrativni troškovi.

Kao što se može vidjeti, troškovi kamata, poreza i amortizacije se ne uzimaju u obzir. Slijedom toga, rezultat proizvodnje tvrtke dobiva se izvan postojanja ovih fiksnih plaćanja.

Razlika između EBIT -a i EBITDA -e

EBIT i EBITDA pokazatelji su koji se razlikuju u malim detaljima.

EBIT je pokazatelj rezultata razine proizvodnje tvrtke čiji inicijali potječu Zarada prije kamata i poreza. Odnosno, financijski izračuni poduzeća izrađuju se ne uzimajući u obzir kamate i poreze koje treba platiti.

Stoga se razlikuje od pokazatelja EBITDA koji u svojoj analizi također ne uzima u obzir kamate, poreze i amortizaciju.

Stoga EBIT otkriva rezultate u prethodnoj fazi poznavanja neto dobiti tvrtke.

Oznake:  Izrazi-Popularni Izrazi-Na-Engleski Religija I Duhovnost