Značenje solarne energije

Što je solarna energija:

Solarna energija je ona koja se dobiva iz sunčevog zračenja koje dopire do Zemlje u obliku svjetlosti, topline ili ultraljubičastih zraka. To je vrsta čiste i obnovljive energije, budući da je njezin izvor, Sunce, neograničeni resurs.

Za pretvaranje sunčeve energije u električnu, elektromagnetsko zračenje koje dolazi od Sunca prikuplja se na različite načine (toplinski kolektori, fotonaponske ćelije itd.).

Solarna energija može se koristiti na dva načina: toplinskom pretvorbom, koja se sastoji od pretvaranja sunčeve energije u toplinsku, i fotonaponskom pretvorbom, u kojoj se solarni paneli koriste za prikupljanje svjetlosne energije i pretvaranje u električnu energiju.

Sunčevu energiju ljudi koriste od davnina na više načina. Primjer za to je korištenje Sunca kao izvora topline za sušenje odjeće.

Solarna energija važna je za planet jer je obnovljivi izvor energije koji bi mogao smanjiti našu ovisnost o visoko zagađujućim fosilnim gorivima. Osim toga, pomaže održivom razvoju, smanjuje zagađenje i smanjuje utjecaj na okoliš.

Vidi također Obnovljivi izvori.

Pasivna i aktivna solarna energija

Sunčeva energija može se klasificirati kao pasivna ili aktivna, ovisno o tome kako se hvata, pretvara i koristi.

  • Aktivna solarna energija: koristi fotonaponske ploče i solarne toplinske kolektore za prikupljanje energije.
  • Pasivna solarna energija: u osnovi koristi bioklimatsku arhitekturu, posebno dizajniranu za hvatanje solarne energije i njezino iskorištavanje.

Vrste solarne energije

Fotonaponska solarna energija

Fotonaponska solarna energija koristi solarnu radijaciju da je pretvori u električnu. Koristi poluvodičke ploče. To je danas najrazvijeniji izvor solarne energije.

Toplinska solarna energija

Solarna toplinska ili termosolarna energija je ona koja koristi toplinu Sunca za proizvodnju tople vode za kućnu potrošnju (kuhanje, grijanje, sanitarna uporaba itd.).

Koncentriranje solarne toplinske energije

Koncentriranje solarne energije je vrsta solarne toplinske energije koja koristi zrcala za koncentriranje sunčeve svjetlosti na skučeni prostor. Koncentrirano sunčevo svjetlo pretvara se u toplinu iz koje nastaje električna energija.

Hibridna solarna energija

Hibridna solarna energija naziva se ona koja kombinira dva izvora energije za proizvodnju električne energije iz hibridizacije. Na primjer, fotonaponska solarna energija s fosilnim gorivima.

Snaga solarnog vjetra

Kao energija solarnog vjetra, poznato je da koristi zrak koji zagrijava Sunce za proizvodnju električne energije.

Solarna energija: prednosti i nedostaci

Solarna energija ima mnoge pozitivne aspekte danas, gdje je sve potrebno zamijeniti uporabu neobnovljivih fosilnih goriva za proizvodnju energije.

Među svojim prednostima, solarna energija je obnovljiva i posljedično ne zagađuje.

Među njegovim nedostacima je i činjenica da je izvor energije ovisan o čimbenicima poput vremena ili broja sati Sunca godišnje.

Oznake:  Izrazi-Popularni Znanost Religija I Duhovnost