Značenje filozofije prava

Što je filozofija prava:

Filozofija prava grana je filozofije čiji je predmet proučavanja biće prava s obzirom na čovjekov duh u određenom vremenu i na određenom mjestu.

Filozofija prava obuhvaća cjelovitu viziju pravnog fenomena u potrazi za moralnim, logičkim i povijesnim uvjetima koji omogućuju pravo.

U tom smislu filozofija prava ima za cilj refleksije globalnu viziju pravnog fenomena, uzimajući u obzir njezinu ljudsku, društvenu, moralnu i povijesnu dimenziju i njezin odnos s etikom i moralnom filozofijom.

Na taj način filozofija prava ima 2 glavne funkcije:

  • Kritička funkcija: nadzor nad korištenjem pravnih koncepata i metoda
  • Vodeća funkcija: pokazivanje onoga što ne bi trebalo biti i kako ne izgraditi pravno znanje.

U tom smislu filozofija prava proučava 3 temeljna pitanja koja pokriva: posljednje formalne svrhe prava, položaj prava u području kulturnih vrijednosti i utjecaj prava na ponašanje građana.

Hegelova filozofija prava

Njemački filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831) u svojoj raspravi “Filozofija prava”Od 1821. nastojalo se postaviti temelje za istraživanje i razvoj prava kao znanosti.

U tom smislu Hegel definira pojmove koji bi odredili oblik racionalnosti u kojem se filozofska načela trebaju primijeniti na zakone kako bi se identificirali sa svojim stanovnicima.

Friedrich Hegel definirao je slobodu kao samosvijest kako bi odredio način djelovanja i oblikovao sadržaj svoje oporuke, stoga je definirao znanost o državi, način na koji bi državu trebalo zamisliti kao dijete vremena u kojem je je situiran i nikada kao model, ideal ili kao ustaljeni oblik vladavine. Na taj je način skovao izraz “etičko stanje”.

Oznake:  Tehnologija-E-Inovacija Izrazi-Na-Engleski Izrazi-Popularni