Značenje geologije

Što je geologija:

Geologija je znanost koja se bavi vanjskim i unutarnjim oblikom zemaljske kugle; o prirodi subjekata koji ga sastavljaju i o njegovom oblikovanju; promjene ili preinake koje su doživjeli od svog nastanka i položaj koji imaju u svom trenutnom stanju.

Pojam geologija grčkog je podrijetla γῆ / guê / ili geo što znači "zemlja" i -λογία / -log / ili logotipi koji izražava "proučavanje". Riječ geologija prvi je put upotrijebio Jean-André Deluc 1778. godine, a 1779. je kao pojam uključio Horace-Bénédict de Saussure.

Kao referenca na pojam dat pojmu geologija, može se vidjeti da je podijeljen na 2 dijela:

  • vanjski dio odgovoran je za proučavanje materijala koji stvaraju zemljinu koru i procesa atmosferskog sloja i biosfere i
  • unutarnji dio proučava procese koji se javljaju u zemljinoj kori i uzroke koji iz njih proizlaze.

Vidi također Biosfera.

Isto tako, geologija se dijeli na grane, od kojih su glavne:

  • Mineralogija, kako joj naziv govori, proučava minerale koji stvaraju stijene prisutni u zemljinoj kori,
  • paleontologija istražuje organska bića čiji su ostaci ili ostaci u fosilnom stanju,
  • Hidrogeologija se sastoji od ispitivanja podrijetla, formiranja i svojstava podzemnih voda, kao i njihove interakcije s tlom i stijenama,
  • vulkanologija proučava vulkane i njihovo nastajanje,
  • seizmološka znanost koja između ostalih znanosti promatra potres i širenje seizmičkih valova koji nastaju u unutrašnjosti i na površini zemlje.

Najvažniji napredak u geologiji u 20. stoljeću je teorija tektonike ploča i procjena starosti planeta.

Tektonske ploče nalaze se ispod zemljine kore, točnije u litosferi, tektonske ploče se kreću brzinom od 2,5 cm / godinu, ta brzina ne dopušta da se osjete kretanja tektonskih ploča, ali kad dođe do kretanja Iznenadni među njima mogu potječu fenomeni kao što su: seizmika, potresi, tsunami, između ostalih.

Vidi također:

  • Lithostphere
  • Potres
  • Ciklus stijena.

Međutim, ljudi koji ispovijedaju geologiju ili imaju posebno znanje o njoj poznati su kao geolozi.

U Meksiku imaju Geološki institut Nacionalnog autonomnog sveučilišta u Meksiku kako bi provodili studije i istraživanja u području geologije, te obrazovali i informirali znanstvenu kulturu.

Povijesna geologija

Povijesna geologija je znanost koja je odgovorna za proučavanje zemlje od njenog nastanka do danas, kroz paleontologiju, gore objašnjenu znanost i stratigrafiju znanosti koja je odgovorna za proučavanje i tumačenje stijena. Međutim, treba uzeti u obzir da se povijesna geologija razlikuje od geokronologije, budući da je cilj povijesne geologije uređivanje geoloških pojava u vremenu od prošlosti do sadašnjosti, dok geokronologija nezavisno otkriva vrijeme pojave.

U odnosu na proučavanja koja je provela povijesna geologija, Zemlja se prema povijesnim činjenicama dijeli na sljedeća razdoblja: arheozoik, proterozoik, paleozoik, mezozoik i kenozoik.

Strukturna geologija

Strukturna geologija proučava strukturu i stijene koje čine zemljinu koru. Studija koju je provela strukturna geologija ima za cilj promatrati sljedeće točke: podizanje slojeva, analiza deformacije prisutnih stijena i prepoznavanje tektonskih struktura u sektoru kao što su: rasjedi, spojevi, nabori i slojevi.

Oznake:  Znanost Izreke I Poslovice Općenito