Značenje homeostaze

Što je homeostaza:

Skup fenomena samoregulacije koji omogućuju održavanje relativne postojanosti u sastavu i svojstvima unutarnjeg okruženja organizma poznat je kao homeostaza.

Homeostaza je sposobnost organizma da predstavi karakterističnu i stalnu fizičko-kemijsku situaciju u određenim granicama, čak i uslijed promjena ili promjena koje nameće okolina ili okolina.

Kako se homeostaza proizvodi u tijelu? Tijelo ili organizam mobiliziraju različite sustave (samoregulaciju), poput središnjeg živčanog sustava, endokrinog sustava, sustava za izlučivanje, krvožilnog sustava, dišnog sustava itd., Kako bi održali uvjete života konstantnim.

Stoga se homeostaza, općenito, odnosi na karakteristike bilo kojeg sustava, otvorenog ili zatvorenog, koji mu omogućuje reguliranje unutarnjeg okruženja za održavanje stabilnog stanja.

Podrijetlo riječi homeostaza

Izraz homeostaza grčkog je podrijetla; Dolazi od riječi "homoios", što znači "isto ili slično", i "stasis" koja izražava "stabilnost".

Izraz je skovao američki fiziolog Walter Bradford Cannon, 1929. godine. Tim se izrazom Bradford Cannon nije odnosio na statičku situaciju, već na nešto što varira u uskim i preciznim granicama. Zapravo, većina se fiziologije usredotočuje na proučavanje i analizu granica varijacije i mehanizama regulacije.

Godine 1859. francuski fiziolog Claude Bernard izrazio je da svi vitalni mehanizmi, koliko god različiti bili, nemaju drugi cilj osim održavati uvjete stabilnosti unutarnjeg okruženja.

Psihološka homeostaza

Unutarnja neravnoteža može se pojaviti na psihološkoj razini, a to se naziva potrebama.

U slučaju psihologije, homeostazu karakterizira ravnoteža koja postoji između potreba i zadovoljstva pojedinca.

Na taj način, ako pojedinac ne osjeća da su njegove potrebe zadovoljene, homeostaza ga potiče da postigne unutarnju ravnotežu kroz ponašanja koja im omogućuju da zadovolje te potrebe.

Homeostaza kisika za stanice

Na velikim nadmorskim visinama, poput Anda, Alpa, Pirineja ili Himalaja, kisika u zraku u atmosferi ima manje nego na površini. Dišna aktivnost ljudi koji nastanjuju ta mjesta postaje nedovoljna u pravilnom ritmu.

Međutim, kako bi nadoknadili ovu poteškoću, tijelo ili organizam koristi homeostatsko sredstvo: pojačavanje respiratornog ritma, a zatim polako povećanje proizvodnje crvenih krvnih stanica, koje će se kasnije otpustiti u krvotok.

S većom stopom crvenih krvnih stanica, pojedinac može učinkovito zadržati malo O² koji je dostupan iz zraka u plućima.

Homeostaza metabolizma stanica

Kemijski sastav unutarnjeg okoliša ne smije se mijenjati i mora ostati nepromijenjen.

Stoga se novonastali proizvodi koji nastaju nakon staničnog metabolizma (CO², urea, amonijak, mokraćna kiselina, urati, kreatinin itd.) Moraju odmah odbaciti.

Ovo se izbacivanje vrši kroz pluća (CO²), kroz znojne i lojne žlijezde, ali uglavnom kroz bubrege.

Homeostaza u poslovnoj administraciji

Na području administracije poduzeća možemo potvrditi da se poduzeće ponaša na homeostatski način, jer mora promijeniti svoje ponašanje svaki put kada se na tržištu pojave novi modaliteti, kako bi zadržalo svoj tržišni udio i ostalo u konkurenciji .

Homeostaza u ekologiji

Ekološku homeostazu karakterizira dinamička ravnoteža koja postoji između prirodnih zajednica i njihovog okoliša. Kad ta ravnoteža nestane zbog različitih uzroka, poput poplava, požara, suša, potresa, između ostalog, kapacitet homeostaze nestaje stvarajući ekološku neravnotežu.

Kibernetska homeostaza

Kibernetička homeostaza uključivala je stvaranje homeostata koji se samoregulirao povratnom spregom. Bio je to izum engleskog liječnika Williama Rossa Ashbyja, sredinom 20. stoljeća.

Kibernetička homeostaza omogućuje različitim elektroničkim sustavima održavanje stanja ravnoteže prije niza varijabli.

Oznake:  Religija I Duhovnost Znanost Izrazi-Popularni