Značenje pojma Idem

Što je isto:

Riječ idem To je zamjenica koja dolazi iz latinskog jezika i koja na španjolskom znači 'isto' ili 'isto'. Njegova kratica je ići.

Jednako se koristi za izbjegavanje ponavljanja prethodno navedene riječi ili informacije. U osnovi, istovjetni izraz osigurava ekonomičnost jezika i izbjegava nepotrebne suvišnosti ili ponavljanja.

Budući da je riječ o kultizmu, njegova je upotreba češća u pisanim tekstovima, uglavnom akademskim, poput monografija, teza, eseja ili znanstvenih članaka. U ovoj vrsti rada riječ se koristi posebno za ponavljane citate i bibliografske reference.

Izraz ditto također se može koristiti na računu ili popisu kako bi označio da je članak isti kao i prethodni. Jedan od načina da to naznačite je korištenje znaka ditto, sastavljeno od dva engleska navodnika (") koji zamjenjuju dotičnu riječ ili izraz.

Riječ ditto također možemo upotrijebiti u neformalnom razgovoru kako bismo istaknuli da se u potpunosti slažemo oko neke stvari s drugom osobom. Na primjer:

Riječ ditto postala je vrlo popularna 1990. godine, zahvaljujući tadašnjem uspješnom filmu Duh: sjena ljubavi, s Demi Moore (Molly) i Patrickom Swayzeom (Sam) u glavnim ulogama. U ovom filmu, kad god Molly kaže Samu "Volim te", on odgovori "Isto tako". Na kraju priče ona će biti ta koja će koristiti taj izraz kako bi uzvratila Samu izjavu ljubavi.

Uporaba Idema u tradicionalnim bibliografskim referencama

Idem se uglavnom koristi u bilješkama ili bibliografskim referencama, kada se želi naznačiti da je navedeni izvor isti kao gore. Isto tako, može se koristiti i za označavanje da djelo ima istog autora kao i prethodno djelo.

U tradicionalnim metodama, idem obično se nalazi u podnožju stranice. Na primjer, u nizu bilješki:

1.- Carlos Colmenares, Osnovni priručnik za mentalne bolesti ili poremećaje, Madrid, Editorial Psicología Contemporánea, 2010., str. 501.

2.- Idem, str. 710.

3.- Idem, Kako prevladati stres u pet lakih koraka, Madrid, Editorial Psicología Contemporánea, 2007., str. 7.

Korištenje Idema u APA standardima

Iako je priručnik za stil APA (Američko psihološko društvo) izvorno zamišljeno korištenje pojma idem u tijelu teksta, odmah nakon citiranja ili citiranog teksta, posljednje revizije izmijenile su ovo pravilo.

Trenutno, propisi APA -e predviđaju suzbijanje govora idem i ibid, čak i kad je potrebno istu referencu ponoviti nekoliko puta.

To je zbog razlika u izgledu stranice između tradicionalnog sustava i APA -e. U tradicionalnom sustavu reference citata idu do podnožja stranice i numerirane su, što olakšava brzo pronalaženje prethodne reference. S druge strane, u APA sustavu referenca je uključena u tijelo teksta, što otežava vidljivost.

Isto tako i u pravnim izrazima

U pravu ćemo također pronaći izraz idem u latinskim izrazima konvencionalne uporabe u pravnom području.

Fraza non bis in idem, na primjer, doslovno se prevodi "ne dva puta za istu stvar". Kao takva, to je maksima koja znači da se nikome ne može dva puta suditi za isti zločin.

S druge strane, izraz konsenzus ad idem Možemo ga prevesti kao "pristanak na istu stvar", a odnosi se na činjenicu da pristanak mora biti recipročan ili obostran.

Oznake:  Izrazi-Popularni Izreke I Poslovice Znanost