Značenje socijalne pravde

Što je socijalna pravda:

Socijalna pravda je vrijednost koja promiče jednako poštivanje prava i obveza svakog čovjeka u danom društvu.

Socijalna pravda općenito je usmjerena na pravednu i pravednu raspodjelu osnovnih dobara i usluga neophodnih za razvoj i razvoj osobe u društvu, kao što su socio-afektivna dobrobit, obrazovanje, zdravlje i prava.

Svjetski ili međunarodni dan socijalne pravde obilježava se 20. veljače. Ovaj dan ustanovili su Ujedinjeni narodi (UN) kao način obilježavanja i osiguranja ove temeljne društvene vrijednosti.

Važnost socijalne pravde leži u činjenici da potiče integraciju i zaštitu od iskorištavanja najugroženijih, kako bi se krenulo prema pravednijem i pravednijem društvu.

Obilježja socijalne pravde

Socijalna pravda okarakterizirana je kao jedna od najvažnijih društvenih vrijednosti u društvu. Socijalna pravda osigurava opće dobro i skladan suživot društva u kojem živimo.

Pravda osigurava ravnotežu između individualnog dobra i općeg dobra temeljenog na temeljnim ljudskim vrijednostima. U tom smislu, socijalna pravda usredotočuje svoje napore na traženje pravičnosti u različitim društvenim pitanjima koja tek treba riješiti.

Saznajte više o:

  • Primjeri socijalne pravde koji će vas nasmijati.
  • 10 najvažnijih vrijednosti u društvu i njihova značenja.

Načela socijalne pravde

Koncept socijalne pravde pojavio se sredinom druge industrijske revolucije u 19. stoljeću, neposredno prije izbijanja Prvog svjetskog rata. Načela socijalne pravde pojavljuju se protiv pojave onoga što se naziva radnička klasa protiv eksploatacije iste od strane buržoazije, čiji su problemi poznati kao društveno pitanje.

Unutar onoga što je poznato kao socijalna pravda možemo pronaći koncepte kao što je distribucijska pravda, pojam spašen od autora poput Aristotela, koji ukazuje na doprinos koji svaki od njih duguje društvu.

S druge strane, postoji retributivna pravda koja ukazuje na nametanje zakona protiv zločina počinjenih u određenom društvu.

Važno je naglasiti da socijalna pravda uglavnom slijedi načela temeljnih društvenih vrijednosti za uravnoteženo i skladno funkcioniranje u društvu.

Vrste socijalne pravde

Vrste socijalne pravde kategorizirane su u društvenom području u kojem se primjenjuje. Kao takva, naznačena su ona područja na kojima se radilo od industrijske revolucije, kao što su:

Radna socijalna pravda: osigurava zdrav odnos između radnika i poslodavca, kao i fizičke i psihičke uvjete potrebne da bi zaposlenik mogao pravilno obavljati svoje dužnosti.

Ekonomska socijalna pravda: regulira da raspodjela bogatstva teži stanju pravičnosti, koje ne akumuliraju samo neki, budući da, kao posljedica, stvara krajnju nejednakost društvenih klasa, među ostalim društvenim nepravdama.

Zdravstvena i socijalna pravda: pravo na zdravlje mora biti zajamčeno za sva ljudska bića podjednako, što je temeljno pravo kojem svi mogu pristupiti, osiguravajući zdravo tijelo i um.

Saznajte više s: 8 primjera društvene nepravde u svijetu.

Socijalna pravda i jednakost

Socijalna pravda podrazumijeva pravednost. Socijalna pravda obično se naziva sinonim za društvenu jednakost, ali se razlikuju u smislu izraza potrage za jednakošću.

Općenito, socijalna pravda podrazumijeva stvaranje i primjenu zakona koji joj omogućuju djelovanje. Društvena jednakost, s druge strane, obuhvaća sve vrste jednakosti, bile one napisane ili ne, pozivajući se na moralnu pravdu.

Oznake:  Tehnologija-E-Inovacija Izreke I Poslovice Izrazi-Na-Engleski