Značenje mikroorganizama

Što je mikroorganizam:

Mikroorganizam ili mikrob živo je biće ili organizam toliko sićušan da se može vidjeti samo pod mikroskopom.

Riječ mikroorganizam nastala je od sjedinjenja grčkog izraza mikro, što znači 'mali' ili 'sićušan'; latinski izraz organum, što znači "alat", "instrument" i sufiks -izam, što znači 'sustav'. S druge strane, njegov sinonim mikrob, uključuje grčki korijen bio, što znači 'život'.

Karakteristike mikroorganizama

 • Mikroorganizmi zahtijevaju vodu za metabolizam.
 • Metabolički procesi su obično vrlo intenzivni i brzi.
 • Imaju visok reprodukcijski kapacitet.
 • Oni stvaraju važne promjene u okruženju u kojem borave.
 • Zrak je jedno od njegovih sredstava širenja.

Vrste mikroorganizama

Postoji velika raznolikost mikroorganizama, kako u obliku tako i u veličini. Zapravo, bioraznolikost je toliko opsežna da najvjerojatnije svi mikroorganizmi koji postoje i na Zemlji i u svemiru još nisu poznati.

Mikroorganizmi su jednostanični po definiciji. Oni su bitni za razvoj života, jer sudjeluju u bio-geo-kemijskim ciklusima koji se javljaju u prirodi.

Zapravo, mnoge su bakterije potrebne za pravilan rad tijela. Neki od njih su: laktobacili, Tobacillus acidophilus, Streptococcus faecium, Escherichia coli i bifidobakterije.

Prokariotski mikroorganizmi

Prokariotski mikroorganizmi su oni koji nemaju jezgru. Među njima možemo spomenuti arheje i bakterije. To su najrašireniji mikroorganizmi u prirodi.

Bakterije mogu biti sferne (koke), štapičaste (bacili), zakrivljene (vibrioni) ili spiralne (spirilla). Oni igraju važnu ulogu u prirodi, sudjelujući u različitim procesima. Na primjer, razgradnja materije.

Vidi također Arheja.

Eukariotski mikroorganizmi

Svi su oni koji sadrže jezgre i organele. Dijele se na protoktiste (gdje se broje alge i protozoe) i gljive.

Protoktistički ili protistički mikroorganizmi nisu sposobni formirati bilo koje tkivo. Oni su međusobno vrlo raznoliki, što otežava pronalaženje zajedničkih karakteristika među njima.

Gljive pokrivaju širok spektar vrsta. Među njima su neke mikroskopske veličine, poput spora kvasca i plijesni. Na primjer, procesi fermentacije ovise o kvascima.

Vidi također eukariotsku ćeliju.

Patogeni mikroorganizmi

Patogeni mikroorganizmi su oni mikroorganizmi koji ulaze u zdrav organizam te ga napadaju, koloniziraju ili inficiraju uzrokujući različite vrste bolesti. Među njih možemo ubrojiti bakterije, viruse, gljivice, protozoe i prione.

Bakterije

Određene vrste bakterija mogu biti štetne za zdravlje, jer napadaju tijelo i oslobađaju toksine koji ga pogoršavaju. Najčešći tipovi s kokima, spirilima i bacilima. Među nekim štetnim bakterijama možemo spomenuti sljedeće primjere:

 • Streptococcus pneumoniae, koji uzrokuje manje infekcije poput manje infekcije kao što su akutni otitis media i sinusitis. Uzrokuje i druge ozbiljne bolesti poput upale pluća, septikemije, groznice bez fokusa, meningitisa, između ostalih.
 • Salmonela, odgovoran za salmonelozu.
 • Yersinia pestis, koja uzrokuje ozbiljnu infekciju tzv kuga.
 • Acinetobacter baumannii, što uzrokuje ozbiljne infekcije u plućima, mozgu i krvi.

Vidi također Bakterije.

Gljive

Neke gljive mogu izazvati infekcije kože, kao i sluznice. Na primjer,

 • Candida albicans, odgovoran za kandidijazu;
 • Trichophyton, koja uzrokuje lišajeve ili respiratorne bolesti uzrokovane sporama plijesni u zraku.

Vidi također Kraljevstvo gljiva.

Protozoa

Praživotinje ili praživotinje su eukariotski jednostanični organizmi za koje je karakteristično da ih pokreću flagele, pseudopodi ili cilije te da su grabežljivci. Na primjer,

 • Trypanosoma cruzi, uzrok Chagasove bolesti,
 • Plasmodium falciparum koji uzrokuje malariju i
 • Entamoeba histolytica što uzrokuje amebiasis.

Virusi i prioni

Mnogi istraživači raspravljaju treba li viruse smatrati mikroorganizmima ili ne. To je zato što je za razmnožavanje i hranjenje virusima potrebna stanica domaćin u koju moraju cijepiti svoj genetski sadržaj. Ta nemogućnost da sami žive i razmnožavaju se (parazitski karakter) dovodi do toga da se virusi dovode u pitanje kao živa bića.

Slična kontroverza pojavila se oko priona, koje mnogi znanstvenici odbacuju s popisa mikroorganizama.

U svakom slučaju, virusi mijenjaju metabolizam stanica kako bi živjeli u njima, na način da izazivaju bolest. Među njima možemo spomenuti virus stečene imunodeficijencije (HIV), virus hepatitisa i virus H1N1, poznat kao svinjska gripa.

Prioni su sa druge strane infektivni agensi sastavljeni od proteina poznatog kao prion. Oni se zadržavaju u tkivima i uništavaju stanice, osobito neurone. Povezuju se s bolešću u narodu poznatom kao "bolest krave ludila".

Oznake:  Tehnologija-E-Inovacija Izreke I Poslovice Općenito