Značenje Modesto

Što je Modesto:

Modesto je pridjev koji ukazuje na skromnost. Ova riječ ukazuje na to da je osoba skromna i da nema taštine ili umišljenosti. Na primjer, "Kad smo mu dali nagradu, bio je vrlo skroman i rekao je da je sve postignuto zahvaljujući njegovim suigračima." Također ukazuje na to da netko ili nešto nema dodatke ili da je jednostavno. Na primjer, "Živio je u skromnoj kući". U tom smislu neki sinonimi mogu biti: strogi, oskudni, trijezni. To također znači da nešto ili netko ima siromaštvo ili nedostatak sredstava. Na primjer, "Odrastao je u vrlo skromnoj obitelji." Sljedeći se izrazi mogu koristiti kao sinonimi: siromašan ili bez sredstava. Ova riječ dolazi iz latinskog skroman, pak izvedeno iz riječi modus (mjera).

Skromna osoba

"Skromni" je koncept otvoren za tumačenje i na njega utječe kulturno okruženje. Biti skroman smatra se vrlinom. Normalno se podrazumijeva da osoba koja ima skromnost umanjuje svoja postignuća i vrline, to također obično podrazumijeva da nije drska, tašta, umišljena ili samoživa. Ponekad se to može povezati sa stidljivošću, skromnošću i jednostavnošću. U nekim slučajevima može se protumačiti da je pretjerano skromna osoba na neki način lažna jer ne procjenjuje na odgovarajući način vlastite zasluge ili kvalitete. U tom smislu često se kaže da osoba ima "lažnu skromnost". Također se može reći da vrlo skromna osoba "griješi skromno" kada ne prepoznaje svoje uspjehe ili vrline.

Podrijetlo i značenje vlastitog imena Modesto ili Modesta

U ovom slučaju značenje ovog vlastitog imena odnosi se izravno na pridjev. U drugim jezicima također postoji, iako s nekim varijantama, na primjer Modest (na engleskom) ili Modeste (na francuskom). Međutim, to nije baš uobičajen naziv u zemljama koje govore španjolski. U nekim mjestima kršćanske kulture bila je tradicija da se novorođenčadi imenuju prema svecima (kalendar sa svecima dodijeljenim za svaki dan u godini). 24. veljače je dan svetog Modesta, mučenika (Trirski biskup krajem 5. stoljeća, poznat po svom evanđeoskom radu i posveti siromašnima). Postoje i drugi sveci koji su se zvali Modesto.

Prezime Modesto

U ovom slučaju čini se da je podrijetlo ovog prezimena nadimak ili opis pojedinaca ili obitelji koji su usvojili ili im je dodijeljeno ovo prezime. U heraldici se ovo prezime prikuplja i čini se da je povezano barem s Kanarskim otocima (Španjolska).

Oznake:  Znanost Tehnologija-E-Inovacija Općenito