Značenje multikulturalizma

Što je multikulturalizam:

Multikulturalizam je postojanje nekoliko kultura koje koegzistiraju u istom fizičkom, zemljopisnom ili društvenom prostoru. Obuhvaća sve razlike koje su uokvirene unutar kulture, bilo vjerske, jezične, rasne, etničke ili rodne.

Multikulturalizam je načelo koje prepoznaje postojeću kulturnu raznolikost na svim područjima i promiče pravo na tu različitost.

Prema sociologiji ili kulturnoj antropologiji, multikulturalizam je provjera da nekoliko kultura koegzistira u istom geografskom ili društvenom prostoru, ali to ne znači nužno da među njima postoji važan utjecaj ili razmjena.

Zato se multikulturalizam može vidjeti u stvaranju izoliranih zajednica poput, na primjer, talijanskih, kineskih ili palestinskih četvrti koje postoje u nekim velikim gradovima, s malo ili bez kontakta s lokalnom zajednicom.

Kad zajednice uspiju održati razmjenu poštovanja i tolerancije, stručnjaci to nazivaju multikulturalizmom.

Vidi također:

  • Višestrukost.
  • Kulturna raznolikost.

Karakteristike multikulturalizma

Multikulturalizam karakteriziraju:

  • Promicati poštivanje i toleranciju prema različitostima.
  • Ukloniti predrasude i povezane stereotipe.
  • Stvorite skladan suživot.
  • Stvorite razmjenu između različitih grupa.

Vidi također Kulturno miješanje.

Multikulturalizam i interkulturalnost

Multikulturalizam i interkulturalnost dva su međusobno povezana pojma. Multikulturalizam propovijeda kulturnu raznolikost, uključujući interkulturalnost. Interkulturalnost se posebno odnosi na interakciju i razmjenu između ovih različitih skupina i zajednica.

Oznake:  Izrazi-Na-Engleski Znanost Općenito