Značenje riječi Neophyte

Što je Neophyte:

Neofit ili neofit je osoba koja počinje u religiji. Također se koristi za označavanje pojedinca koji se nedavno pridružio i dio je kolektiviteta, političke ideologije ili skupine.

Riječ neofit potječe iz kasnolatinskog neophy̆tus, a ovaj pak iz grčkog neophytos. Kao što vidite, riječ neofit sastavljena je od prefiksa neo- što znači "novo" i, fito što znači "biljka". Stoga se može reći da se neofit odnosi na nešto "tek posađeno".

Neofit je riječ koja se malo koristi u svakodnevnom rječniku, pa je uobičajeno koristiti druge riječi koje služe kao sinonim, poput početnika, šegrta, novaka, iniciranog ili neiskusnog. Suprotnost neofita je stručnjak ili veteran.

Slijedeći ovaj redoslijed ideja, riječ neofit ili neofit također se može koristiti za označavanje osobe koja započinje ili je početnik u aktivnosti koja može biti posao, učenje, glazbena disciplina, sport, skupina čitatelja, među ostalima.

Na primjer, "Tri neofita salse upisana na plesnu akademiju", "Laura je novakinja u biokemijskoj analizi, uskoro će postati stručnjak", "Neofiti su vrlo entuzijastični u započinjanju fotografske prakse".

S druge strane, ranije u katolicizmu oni ljudi koji su bili inicirani u religiji nazivani su neofitima, na primjer, novokršteni ili nedavni postulati da budu svećenici.

Iz tog razloga, u Katoličkoj crkvi novak se smatrao neofitom jer je on bio osoba koja je započela u vjerskom i duhovnom životu. Ta je osoba morala naučiti mnoge vjerske pojmove i običaje nakon probnog razdoblja zvanog novicijat.

Na primjer, "Moj je nećak neofit, primio je krštenje jutros", "Luis je novi neofit župne crkve".

Oznake:  Općenito Izreke I Poslovice Tehnologija-E-Inovacija