Oprašivanje Značenje

Što je oprašivanje:

Oprašivanje je prijenos peluda biljaka iz prašnika (muški organi cvijeća iz kojih potječu peludna zrna) do prijemnog dijela cvjetova, gdje sjemenke cvijeta klijaju i oplođuju se, što omogućuje proizvodnju sjemena i plodova.

Oprašivanje se događa zahvaljujući vanjskim agensima u odnosu na cvjetove. Cvjetovi koji ne razlikuju uzročnike oprašivanja nazivaju se općenito cvijeće, s druge strane, postoje specijalistički cvjetovi koje može oprašiti samo određena vrsta zbog evolucije morfologije i cvijeta i životinje ili insekta.

Prijenos peludi od prašnika do stigme, gornjeg dijela tučnjaka predviđenog za primanje peludi, obavljaju različita sredstva koja se nazivaju oprašivači.

Vrste oprašivača mogu se podijeliti na:

Biotski oprašivači

Među biotskim uzročnicima oprašivača ili vektorima su životinje i kukci općenito. Biljke kojima su potrebne životinje za oprašivanje zovu se zoofilne biljke. Biotski vektori mogu se klasificirati u četiri skupine:

  • Dvokrilci: bumbari, pčele i ose.
  • Lepidoptera: leptiri i moljci.
  • Dvokrilci: muhe.
  • Ptice i životinje: kolibri, neki šišmiši, miševi i majmuni.

Abiotski oprašivači

Abiotički vektori oprašivanja su oni temeljni čimbenici ekosustava kao što su voda ili vjetar. Biljke koje za prijenos peludi ovise o vodi nazivaju se hidrofilne biljke, a one koje koriste vjetar nazivaju se anemofilne biljke.

Oprašivanje se općenito događa u proljeće, u doba kada su uvjeti pogodni za cvjetanje i razmnožavanje.

Oznake:  Religija I Duhovnost Izrazi-Popularni Tehnologija-E-Inovacija