Značenje teritorijalnosti

Što je teritorijalnost:

Pod teritorijalnošću se podrazumijeva domena ili nadležnost koju država, osoba ili životinja imaju nad određenim teritorijem, zonom ili regijom. Riječ teritorijalnost potječe od riječi teritorij.

Teritorijalnost je zaštita određenog teritorija ili imovine u kojoj je uspostavljen skup propisa ili zakona za brigu o navedenom prostoru, reguliranje određenih radnji ili ograničenje ulaska ili izlaska određenih pojedinaca.

U tom smislu, značenje teritorijalnosti obuhvaća i druge pojmove kao što su obrana, sigurnost, pripadnost, privatnost, identitet ili dominacija. Stoga je teritorijalnost povezana s različitim područjima proučavanja društvenih i prirodnih znanosti.

S druge strane, teritorijalnost je također povezana s područjem prava, budući da ima izravnu vezu s pravnom činjenicom koja je propisana u svakoj državi kako bi se uspostavila pravda i jednakost među ljudima.

Ljudska teritorijalnost

Ljudska bića uspostavljaju svoju teritorijalnost kroz domenu i brigu o geografskom prostoru stvaranjem zakona, organizacijom svojih stanovnika, promicanjem osjećaja pripadnosti i zaštitom sociokulturnih vrijednosti koje identificiraju skupine.

Isto tako, teritorijalnost omogućuje razvoj koncepata kao što su granica, identitet i kultura. Na taj način svaka društvena skupina može prepoznati svoju teritorijalnost i poistovjetiti se s njom.

Na primjer, u svakoj zemlji postoji zakonodavstvo koje određuje vlasništvo i obranu geografskog prostora, kao i njegov identitet i kulturne vrijednosti koje identificiraju građane nekog teritorija.

Teritorijalnost životinja

Životinje također nastoje instinktivno označiti ili ograničiti svoju teritorijalnost kako bi spriječile druge da zauzmu njihovo područje. Mehanizmi koje najčešće koriste različite životinjske vrste su ostavljanje tragova kroz ogrebotine na deblima drveća ostavljajući tragove urina ili izmeta.

Ove marake koje ostavljaju životinje izrađuju se s određenom redovitošću kako bi ih pojačale, osobito tijekom vrućine ili zime.

Na primjer, mačke su životinje koje teže uspostaviti svoju teritorijalnost ostavljajući svoj miris u različitim dijelovima svog doma ili prostora u kojem žive. Dakle, mačke imaju tendenciju trljati svoje tijelo o razne predmete, poput uglova namještaja, između ostalog.

Oznake:  Tehnologija-E-Inovacija Općenito Znanost