Značenje utilitarizma

Što je utilitarizam:

Utilitarizam je moralna doktrina koja naglašava korisnost kao moralni princip stvari iznad svake druge karakteristike ili kvalitete.

Riječ utilitarizam latinskog je podrijetla, sastavljena od riječi utilitas što znači "korisna kvaliteta" i sufiks -izam koji izražava "doktrinu".

Utilitarizam je formalizirao 1780. godine Englez Jeremy Bentham (1748.-1832.) U svojoj raspravi Upoznavanje s načelima morala i zakonodavstva ("Uvod u moralna i zakonodavna načela").

Za Benthama je korisnost sve što proizvodi sreću, stoga je dobro i ispravno ono što proizvodi zadovoljstvo i smanjuje bol. Na taj se način sve što promiče sreću u jednom društvu smatra moralnim načelom.

S druge strane, njegov sljedbenik John Stuart Mill (1806.-1873.) Navodi da svi pojedinci moraju djelovati kako bi donijeli sreću najvećem broju ljudi. Na taj se način sreća ili zadovoljstvo mogu društveno izračunati i kontrolirati.

Karakteristike utilitarizma

Utilitarizam karakterizira težnja za srećom na društvenoj razini. Na taj se način povezuje s moralnim načelima koja se u društvu prevode kao etičke norme. Zato se utilitarizam smatra etičkom i filozofskom doktrinom.

Na taj način ova struja vrednuje količinu smanjenja boli u odnosu na kvalitetu užitka. Na primjer, ako je društvena mjera korisna za više ljudi nego što negativno utječe, smatra se, prema utilitarizmu, boljom od one koja koristi samo nekolicini.

S druge strane, prema utilitarizmu, spašavanje 2 kućna ljubimca ispravnije je nego spašavanje vašeg ljubimca sučeljavanjem moralnog načela s etičkom doktrinom.

Oznake:  Općenito Izreke I Poslovice Znanost